PhotoEngine als RAW ontwikkelaar

Het HDR programma Oloneo PhotoEngine kan goed worden ingezet als gebruiksvriendelijke “ontwikkelaar” voor RAW bestanden. Dat geldt natuurlijk ook voor LightRoom, de Adobe Camera Raw plugin van Photoshop en veel andere dedicated RAW programma’s. Maar ik vond het verrassend dat Oloneo PhotoEngine dat toch primair een HDR programma is ook zo goed als RAW ontwikkelaar inzetbaar is en zonder inspanning perfecte neutrale goed gebalanceerde JPG’s en TIFF’s oplevert. Ik doel hierbij dus op de ontwikkeling van RAW bestanden die geen deel van een belichtingsreeks zijn (dus geen “brackets”). Mijn conclusie is gebaseerd op een test van de de nieuwe beta (V1.0.400.291) die vorige week uitkwam. Nevenstaand een screenshot van de settings die ik voor mijn test gebruikte. Je ziet dat ik wederom gebruik maak van de (nieuwe) batch funktie. Het is doodeenvoudig. Je kiest je scource- en je doelmap en stelt “1” als “number exposures per project”. Je kiest voor de preset “Raw recovery” en schakelt “auto align” en “interactive” uit. Overigens zie je de rest van de instellingen wel in de screenshot. Verder is het een kwestie van ok klikken en de batch begint te draaien. Voor een map met 33 RAW bestanden (NEF’s uit mijn Nikon D300s van elk circa 12 Mb) was de batch na 5 min 46 seconden klaar. Ik heb niet zoveel ervaring met het batchgewijs verwerken van RAW’s anders dan in ACR van Photoshop maar ik denk dat deze snelheid redelijk is. Anders dan bij ACR van Photoshop hoef je niet eerst zelf een combinatie van instellingen van de sliders te maken, wat toch ook tijd kost, maar je kiest eenvoudig de genoemde preset. Maar als je je hele map een “special effect” mee wilt geven of bij voorbeeld in Zwart-Wit wilt ontwikkelen dan kies je een van de andere presets van PhotoEngine. Het eindresultaat met “Raw recovery” is in ieder geval boven elke kritiek verheven. Ik geef hierbij een selektie als voorbeeld hoe de image kwaliteit zich verhoudt tot ACR van Photoshop. Het is een selektie maar deze is representatief voor de hele map. De image kwaliteit van PhotoEngine is perfect. In feite beter dan die van ACR maar het kan zijn dat de door mij voor deze map gekozen instellingen niet 100% optimaal waren en dat met verder tweaken van die instellingen ook ACR dezelfde image kwaliteit als PhotoEngine zou geven. Maar oordeel zelf over de kwaliteit door te klikken op: OUTPUT
Steeds is van elk paar foto’s de eerste van PhotoEngine en de tweede van ACR.
De fotokwaliteit via PhotoEngine is naar mijn mening perfect maar er is één nadeel en dat is dat de hoeveelheid Camera Data (Exif) minder is dan via ACR. Of dat in de praktijk echt problematisch voor je is kan je zelf uitmaken. Zo nee, dan kan ik Oloneo PhotoEngine als RAW ontwikkelaar van harte aanbevelen. En kijk nog even op DATA om te zien welke gegevens je mist vergeleken met ACR.
Click: ENGLISH for an English version of this article

About Peter Meijs

Ik fotografeer al mijn hele leven. In Amsterdam in de vijftiger jaren begonnen met een eenvoudige camera. Snel lid geworden van een fotoclub. Na mijn pensionering heb ik mij helemaal op de mogelijkheden van de digitale fotografie gestort. En sinds een jaar of 5 heb ik mij gespecialiseerd in HDR fotografie.
This entry was posted in HDR Software, Tests, Tips. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *