Klassiek extreme HDR

Een interieur met zicht op buiten door een raam is een klassieker voor HDR. Een dergelijke scène heeft een enorm groot dynamisch bereik. Na wat proefshots bleek mij dat hier zelfs mijn Nikon D300s met een automatische bracket van 9 x 1 EV niet in staat was om het hele licht-donker spel te vangen. Ik had ook juist voor deze scène gekozen om een nieuw software speeltje uit te proberen. Ik doel op het programma Smart Shooter. Smart Shooter kan via een USB verbinding de bediening van de camera overnemen naar je PC. In de praktijk doe je dat met je laptop want je wilt uiteraard mobiel zijn. Ik heb geen tablet maar mijn Lenovo netbook is ook heel klein. En het mooie is nu dat je Smart Shooter bracket opdrachten kan geven die veel verder gaan dan wat in je camera is ingebakken. In het geval van deze foto was een bracket van 11 opnamen met een stap van 1 EV nodig. Met Smart Shooter kan dat zonder problemen. Je kunt nog veel extremere brackets maken als je dat wilt. Dat kan met een ruime keus aan Canon en Nikon camera’s. Klik CAMERA’s voor de hele lijst.
Met Smart Shooter kan je nog veel meer leuke automatische grappen uithalen, b.v. timelap en zelfs hdr timelap. Ook multi shots met verschillende scherpstellingen. Alles gaat met scripts. Daar moet je even aan wennen maar het lukt wel. Ik moet er zelf nog veel over uitzoeken. Zo heb ik pas een uurtje geleden gezien dat ik mijn D300s nu ook stappen van 3 EV kan laten maken. Dus i.p.v. 11 x 1 EV had ik ook 4 x 3 EV kunnen opnemen.
Smart Shooter kan je als proefversie proberen zonder aan kwaliteit in te boeten maar wel met een beperking; je mag het 15 x gebruiken met 24 opnamen per keer. Als het je bevalt kan je het kopen voor 40 Euro (exl. BTW). Zelf zal ik dat beslist gaan doen. De link is: SMART SHOOTER

About Peter Meijs

Ik fotografeer al mijn hele leven. In Amsterdam in de vijftiger jaren begonnen met een eenvoudige camera. Snel lid geworden van een fotoclub. Na mijn pensionering heb ik mij helemaal op de mogelijkheden van de digitale fotografie gestort. En sinds een jaar of 5 heb ik mij gespecialiseerd in HDR fotografie.
This entry was posted in HDR Software, Recent, Tests. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *