Workshop HDR fotografie

Afgelopen zaterdag (12 mei) een workshop HDR fotografie gedaan met Freek van Raam en René Brugman. Beiden zijn lid van fotoclub IMPACT uit Amsterdam, hebben ervaring met HDR maar wilden nog even wat puntjes op de i zetten. De foto boven toont de oefenfoto die René met een bracket van 3 opnamen uit de hand maakte in mijn woonkamer met bewust uiteraard een raampartij erin. Het trappetje was +2 nul en -2. René heeft ook een Canon EOS 5D Mark II maar gebruikte tijdens de workshop zijn Canon EOS-1D Mark II. Dit is een al wat ouder type camera maar ook “full frame” en van een nog verbluffende kwaliteit. Hoewel van statief werken de ultieme kwaliteit garandeert is het resultaat van René’s hand shot heel niet gek. Zijn instellingen: RAW opnamen, f 5.7 bij ISO 50 en brandpuntsafstand 27 mm. Samenvoeging tot 32 bit HDR bestand en tonemapping met de default (= standaard) instelling in Photomatix. Enige nabewerking in Photoshop. Door de flinke pit licht van een ouderwetse filmzon reflecterend op het plafond was de lichtcontrastomvang “binnen-buiten” niet extreem en goed grijpbaar voor het trappetje +2 nul en -2. En deze foto is misschien daardoor ook illustratief voor, wat je veel hoort, dat voor 80% van de situaties een bracket van +2 nul en -2 voldoende is voor een goed resultaat. Freek van Raam werkt met een Nikon D200 (waarmee ik zelf jarenlang gefotografeerd heb) die in staat is een bracket van liefst 9 shots van 1 EV af te vuren. Freek is de initiatiefnemer geweest voor deze workshop waarin ik met veel plezier met deze 2 echt Amsterdamse fotografen heb gewerkt.

About Peter Meijs

Ik fotografeer al mijn hele leven. In Amsterdam in de vijftiger jaren begonnen met een eenvoudige camera. Snel lid geworden van een fotoclub. Na mijn pensionering heb ik mij helemaal op de mogelijkheden van de digitale fotografie gestort. En sinds een jaar of 5 heb ik mij gespecialiseerd in HDR fotografie.
This entry was posted in Recent. Bookmark the permalink.

2 Responses to Workshop HDR fotografie

 1. P. van Doorne says:

  Ha Peter,

  Wat ben jij toch een Hele Degelijke Retoucheur !

  Met vriendelijke groet,
  Peter van Doorne

 2. Peter Meijs says:

  Mail van Freek (13 mei 2012)
  Hallo Peter,
  Hartelijk dank voor de les en het was een leuke ervaring.
  Achteraf was het toch wel leuk geweest om de techniek door te nemen van de foto’s die je heb laten zien aan het begin. Van de winkel met mensen ervoor bedoel ik, een beetje erg aangezet.
  Kan je het eventueel in paar aanwijzingen op papier zetten?
  Ben druk het geleerde toe te passen en het steeds herhalen.
  Nogmaals Peter, je doet het erg leuk en zoals je het uitlegt waardering.
  Met vriendelijke groet
  Freek

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.