Zoals ook elders op dit semiblog vermeld ga ik meer en meer over tot het fotograferen van doodgewone sènes. En dat dan zodanig dat met behulp van de HDR techniek licht en kleuren optimaal tot hun recht komen. Zo dat alleen al het spel van licht, kleur en stofuitdrukking de foto de moeite waard maakt. Het onderwerp zelf is daarbij onbelangrijk. Het kunnen doodgewone voorwerpen of sènes zijn. Niet het onderwerp is van belang maar zijn setting in de omgeving, de ambiance van licht en kleur. Mijn nieuwe uitdaging is: Doe maar doodgewoon!
Bijgaande foto is daarvan een voorbeeld. Wat is er trivialer dan een vaas tulpen op een tafel. Voor de liefhebbers: 7 opnamen in Photomatix aaneengesmeed tot HDR en met mijn eigen tonemapsettings getonemapped. Verder wat post editing in Photoshop.
Klik op de foto om hem groter in beeld te brengen. Twee keer op de foto klikken geeft het grootste resultaat.
-
Alle foto's: CopyRight Peter Meijs
Categorieën
-
Recentste berichten
- Pseudo HDR vaak mooi genoeg
- HDR Presentatie bij Fotoclub Almere
- Smartphone HDR
- HDR Presentatie bij Fotokring Silhouet
- HDR Presentatie voor Fotoclub F70
- Photoshop In The Cloud
- Boven de bollenvelden
- Terug van weggeweest
- Gewoon een kussen
- Welkom op mijn site
- Smartphone met HDR
- Nieuwe batchfunktie Oloneo
- HDR spoken
- Workshop HDR fotografie
- Cor en Photoshop CS6
- Presentatie HDR Fotografie
- Rood regeert
Slideshow Widget
Ha Peter,
Dank voor jouw reactie. Het is duidelijk dat Nikon daarin toch beter is dan Canon dan (terwijl de 5d niet eens de minste Canon is). Mijn camera kan slechts 3 foto’s bracketen en dan van -2 naar +2. Dat uitlijnen in Photomatix werkt goed ja!
Groet,
Jaap
Erg geslaagde foto. Ik heb een vraag. Je schrijft dat je maar liefst 7 exposures gebruikt. Mijn canon 5d en 40d kunnen slechts 3 exposures bracketen. Hoe kun je dan 7 exposures krijgen zonder dat je de camera uit positie brengt?
Hoi Jaap
Ik werk met een Nikon D300s. Die maakt in 1 seconde 7 opnamen. Als je je camera goed ondersteunt kan je zelfs uit de hand een goede bracketing serie maken. De D300s kan 9 gebrackete shots maken met 1 EV verschil. Dus van -4 via nul naar +4. Hier was het dus -3 via nul naar +3. Het beste is natuurlijk een statief te gebruiken maar Photomatix is geweldig om ook opnamen die een beetje van elkaar verschillen toch goed uit te lijnen.
Peter Meijs
Jaap,
Behalve gebruik maken van de automatische bracketing, kun je natuurlijk ook handmatig werken.
Mijn Nikon D90 kan in de automatische stand ook niet meer dan 3 exposures aan, maar ik maak regelmatig series van 5 exposures. Maar dan wel met het handje.
Enige nadeel daarvan is dat uit de hand fotograferen niet mogelijk is. Maar dat is te overzien.
Je hebt natuurlijk dik gelijk Jan.
Canon, Nikon en feitelijk elke camera met handmatige settings voor de belichting kan met statief prima HDR foto’s maken