Tulpen

Zoals ook elders op dit semiblog vermeld ga ik meer en meer over tot het fotograferen van doodgewone sènes. En dat dan zodanig dat met behulp van de HDR techniek licht en kleuren optimaal tot hun recht komen. Zo dat alleen al het spel van licht, kleur en stofuitdrukking de foto de moeite waard maakt. Het onderwerp zelf is daarbij onbelangrijk. Het kunnen doodgewone voorwerpen of sènes zijn. Niet het onderwerp is van belang maar zijn setting in de omgeving, de ambiance van licht en kleur. Mijn nieuwe uitdaging is: Doe maar doodgewoon!
Bijgaande foto is daarvan een voorbeeld. Wat is er trivialer dan een vaas tulpen op een tafel. Voor de liefhebbers: 7 opnamen in Photomatix aaneengesmeed tot HDR en met mijn eigen tonemapsettings getonemapped. Verder wat post editing in Photoshop.
Klik op de foto om hem groter in beeld te brengen. Twee keer op de foto klikken geeft het grootste resultaat.

About Peter Meijs

Ik fotografeer al mijn hele leven. In Amsterdam in de vijftiger jaren begonnen met een eenvoudige camera. Snel lid geworden van een fotoclub. Na mijn pensionering heb ik mij helemaal op de mogelijkheden van de digitale fotografie gestort. En sinds een jaar of 5 heb ik mij gespecialiseerd in HDR fotografie.
This entry was posted in Recent. Bookmark the permalink.

5 Responses to Tulpen

 1. Jaap says:

  Ha Peter,

  Dank voor jouw reactie. Het is duidelijk dat Nikon daarin toch beter is dan Canon dan (terwijl de 5d niet eens de minste Canon is). Mijn camera kan slechts 3 foto’s bracketen en dan van -2 naar +2. Dat uitlijnen in Photomatix werkt goed ja!

  Groet,

  Jaap

 2. Jaap says:

  Erg geslaagde foto. Ik heb een vraag. Je schrijft dat je maar liefst 7 exposures gebruikt. Mijn canon 5d en 40d kunnen slechts 3 exposures bracketen. Hoe kun je dan 7 exposures krijgen zonder dat je de camera uit positie brengt?

  • pixelpeter says:

   Hoi Jaap
   Ik werk met een Nikon D300s. Die maakt in 1 seconde 7 opnamen. Als je je camera goed ondersteunt kan je zelfs uit de hand een goede bracketing serie maken. De D300s kan 9 gebrackete shots maken met 1 EV verschil. Dus van -4 via nul naar +4. Hier was het dus -3 via nul naar +3. Het beste is natuurlijk een statief te gebruiken maar Photomatix is geweldig om ook opnamen die een beetje van elkaar verschillen toch goed uit te lijnen.
   Peter Meijs

  • Jan says:

   Jaap,

   Behalve gebruik maken van de automatische bracketing, kun je natuurlijk ook handmatig werken.
   Mijn Nikon D90 kan in de automatische stand ook niet meer dan 3 exposures aan, maar ik maak regelmatig series van 5 exposures. Maar dan wel met het handje.
   Enige nadeel daarvan is dat uit de hand fotograferen niet mogelijk is. Maar dat is te overzien.

   • pixelpeter says:

    Je hebt natuurlijk dik gelijk Jan.
    Canon, Nikon en feitelijk elke camera met handmatige settings voor de belichting kan met statief prima HDR foto’s maken

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *