Test Batchfunktie Oloneo

Ik heb een uitgebreide test gedaan van de nieuwe batchfunktie van Oloneo’s beta die 30 maart j.l. is uitgekomen (V1.0.400.291). Dit in vergelijking met de batchfunktie van Photomatix Pro (V4.02. 64 bit). Voor mijn workflow is een batchfunktie in het HDR programma dat ik gebruik echt noodzakelijk. Als ik een dag op stap ben geweest kom ik thuis met een geheugenkaartje waarop al mijn scènes staan met 7 gebrackete opnamen per scène. Zonder batchfunktie kan ik die niet verwerken. Voor de test van de nieuwe beta van Oloneo heb ik één van mijn oude mappen genomen van onze vakantie 2010 in Bali. Daarop 55 scenes dus in totaal 55 x 7 = 385 RAW opnamen. Het kost een beetje geheugenkaart, in dit geval 4,63 Gb, maar dan heb je ook wat!
Ik maak standaard vrijwel altijd brackets. Dan heb ik het beste van 2 werelden; altijd een goed bruikbare gewoon gemiddeld belichte opname voor een “gewone” foto maar ook de mogelijkheid tot HDR. Het deert mij dan niet dat door beweging in de scène er van die HDR vaak weinig terecht komt, ik heb altijd de “gewone” foto, toch? Zo opportunistisch was ook de map voor deze batchtest met die 55 scènes. In Oloneo PhotoEngine koos ik voor “auto align” en “Ghostremoval method 2”. In Photomatix koos ik “align by matching features” en “reduce ghosting artefacts, detection high”. Door klikken op de link aan het einde van deze zin worden achtereenvolgens getoond: de setting van OLONEO (1e beeld), de settings van Photomatix (2e en 3e beeld), de processor aktiviteit bij OLONEO (4e beeld) en de processor aktiviteit bij Photomatix (5e beeld). Je kunt de diaserie per beeld stoppen als je wilt. DETAILS BATCHTEST.
De processor aktiviteit die je ziet is van mijn test-PC met i7 processor, 920, Quad Core, 2.66 Ghz met 6 GB RAM op Windows 7, 64 bit. De processor is multi threaded zodat maximaal 8 kernen tegelijk kunnen werken. Zowel OLONEO als Photomatix blijken die 8 kernen inderdaad aan te spreken. Dat zie je lang niet bij alle programma’s die pretenderen 64 bit te zijn. Het verwerken van 4,6 Gb aan bestanden met alle gevraagde opties is een gigantische klus ook voor deze moderne processor.
De uitslag: OLONEO PhotoEngine (beta V1.0.400.291) voltooit de job in 28 minuten 36 seconden.
Photomatix Pro (V4.02. 64 bit) heeft 38 minuten 11 seconden nodig.
Het blijkt dus dat OLONEO 25% sneller is dan Photomatix dat toch al jarenlang hèt HDR programma is. Maar snelheid is één ding, kwaliteit een andere. Dat kan je in deze test ook zien via een korte slideshow. Het is verrassend maar in deze test met deze opties en settings blijkt OLONEO kwalitatief duidelijk beter te scoren dan Photomatix. Ik heb een aantal kenmerkende scènes uit de hele testmap paargewijs weergegeven in een slideshow. Steeds is het eerste beeld van elk paar het resultaat van OLONEO en het 2e beeld dat van Photomatix. In alle paren, op één na, scoort OLONEO positiever.
Klik VERGELIJKING Ook hier kan je door de beelden stil te zetten de (soms verrasend grote) verschillen beter bekijken.

One Response to Test Batchfunktie Oloneo

  1. Kelly Bellis says:

    Good job Peter and the GTranslate makes as good of a translation as it ever did! 🙂

    Kelly

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.