Photoshop CC

Adobe verkoopt Photoshop niet meer. Het programma is alleen maar “te huur”; voor een maand of een jaar. Het voordeel zegt Adobe is dat nieuwe functies meteen voor de gebruikers beschikbaar zijn. Deze nieuwe aanpak noemt Adobe “Photoshop CC” waarbij CC staat voor “Creative Cloud”. Dat betekent niet dat het programma vanuit de Cloud werkt. Nee het programma wordt gewoon op je PC geïnstalleerd. En Adobe heeft dan via synchronisatie vanuit de Cloud een oplossing als je een elders met Photoshop CC wilt werken op je laptop of een andere computer.
Je kunt Photoshop CC een maand gratis op proef proberen. Het programma wordt zoals gezegd gewoon op je PC gedownload en geïnstalleerd. En wil je je creaties niet in de gratis meegeleverde 2 Gb Cloud opslagruimte opslaan maar op je computer dan gaat dat prima als je de optie “opslaan als kopie” aanvinkt. Er is dan werkelijk geen verschil met zoals je het tot nu toe gewend bent. Als je echt aan het huren slaat dan controleert Adobe eens per maand of je een rechtmatige gebruiker bent. Je begrijpt dat ik dat allemaal zo kan stellen gewoon omdat ik die proefversie geïnstalleerd heb. Ik heb er nu een paar dagen mee gewerkt. Er zijn vergeleken met Photoshop CS6 een aantal verbeteringen aangebracht.

Photoshop CC kent een nieuw verscherpingsfilter; filter/verscherpen/schokreductie. In zekere mate is daarmee de onscherpte te verhelpen die door trilling van de camera is ontstaan.
Het is een echt PhotoShop filter ik bedoel het filter heeft nog heel wat toeters en bellen; er is veel aan te passen. Zonder er een grote studie van gemaakt te hebben heb ik het filter toegepast op een opname die ik (lang geleden) maakte met 1/10 sec. waardoor die onscherp werd. Je ziet aan de animatie dat het filter wel degelijk effect heeft. Je moet wel oppassen dat als je de instellingen “te scherp” maakt, dat je dan flinke artefacten krijgt.

CompCS6-CC

Een ander belangrijk nieuw filter is het Camera RAW filter. Adobe’s Camera RAW plugin kennen we natuurlijk allemaal als ontwikkel tool voor RAW’s en ook JPG’s maar nu zijn op elk moment tijdens je fotobewerking de krachtige funkties van Camera RAW op te roepen. En het mooie daarvan is vanzelfsprekend dat als je je afbeelding eerst dupliceert en daarop het Camera RAW filter toepast, dat je dan een laagmasker kunt maken en via poetsen met zwart/witte penselen je aanpassingen heel precies op de juiste plekken kunt doen. En je kunt ook een smart filter optie nemen zodat je later de instellingen nog kunt aanpassen.

Een laatste verbetering die ik wil melden is het dialoogvenster “afbeeldingsgrootte” en enkele nieuwe vergrotings- en verkleiningsfunkties die het nu heeft. Hiervan enkele screenshots.

Afbeeldingsgrootte-1

Afbeeldingsgrootte-2

Afbeeldingsgrootte-3

Afbeeldingsgrootte-4

Je ziet aan deze screenshots (bij een dame die ik met mijn Panasonic G3 heb vastgelegd) dat het dialoogvenster sterk veranderd is en extra mogelijkheden heeft. Vooral is belangrijk dat Adobe een nieuwe vergrotingsmethode heeft toegevoegd genaamd “details handhaven”. De naam zegt het al; bij vergrotingen blijft de scherpte intact. Voor wie Engels geen probleem is kan hierover een video bekijken die te vinden is met de link: VERGROTEN

Er zijn beslist nog meer nieuwe zaken in Photoshop CC dan ik hierboven vermeld heb. Als die voor HDR van belang zijn zal ik er in de komende tijd nog melding van maken.

One Response to Photoshop CC

  1. Leuk, Peter dat je ons op de hoogte stelt van je bevindingen. Ik had er ook al iets van vernomen. Ik heb de introductie web les gevolgd.. Waar ik ook mee zit dat ik aan een andere grafische kaart moet om alle functies goed uit te kunnen voeren. Ik vond het wel goed dat in de web les daar ook aandacht aan werd gegeven. Bedankt voor je uitleg en je voorbeeld foto’s

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.