Nik HDR Efex Pro

Nik HDR Efex Pro
Op een mooie zondagmiddag in oktober j.l. heb ik uit de hand met mijn Nikon D300s met 300 mm tele (effectief) een serie van 9 bracketed shots gemaakt van een plotseling in het landgoed Oud Woestduin in Vogelenzang opduikend hertje. Voor kwaliteits werk zou een dergelijke serie met zo’n grote tele natuurlijk vanaf statief behoren te worden genomen maar zoals zo vaak had ik mijn statief niet bij mij. Dus toch maar uit de hand geschoten. En dit bleek een mooie serie om de alignment funktie van de Nik HDR Efex pro eens uit te proberen in vergelijking met Photomatix (Beta 4), HDR Expose en Oloneo PhotoEngine Beta 1.  De resultaten met Nik HDR Efex Pro waren teleurstellend zoals te zien op onderstaande vergelijkingsfoto.

Nik HDR Efex Pro scoort duidelijk het slechts van de vier. Ook Oloneo heeft problemen met de alignment van deze serie. Niet onverwacht; zie punt 1 van Oloneo Tests. Photomatix en HDR Expose scoren het best en doen niet veel voor elkaar onder. Als je een fan bent van de Nik Photoshop plugins en je wilt toch met Nik tonemappen dan kan je overwegen om de alignment en merging tot 32 bits echte HDR bestanden in Photomatix te doen en die bestanden in Photoshop voorzien van de Nik plugin te laden en te tonemappen. Wel een omslachtige werkwijze natuurlijk.
Hieronder de foto in z’n geheel, met Photomatix gemerged en getonemapped.

Van Kelly Bellis kreeg ik permissie een link te plaatsen naar zijn grondige test van HDR Efex Pro. Klik daarvoor: Review
Thanks Kelly!

Comments are closed.